miercuri, 20 iunie 2012

Formarea pentru a deveni psihoterapeut

Ce este sau cine este un psihoterapeut? Ce îl califică pe un om să îi poată asista pe alții pe calea către îngrijirea și respectul pentru psihic (suflet)?

În acord cu legislația internațională, psihoterapeutul este un absolvent de studii superioare (științe umane, medicină, etc) cu competențe în psihopatologie (tulburările sufletești cum s-ar spune) și care urmează un program de formare al unei școli de psihoterapie acreditate în țara în care dorește să profeseze.

Pâna acum totul este clar, pentru a fi psihoterapeut trebuie sa ai studii superioare în psihologie sau într-o disciplină cât mai apropiată de psihologie.

Ce înseamnă un program formativ în cadrul unei școli de psihoterapie acreditate?

Există multe forme sau tipuri de psihoterapie, clasificate în funcție de teoria care le stă la bază. Unele se concentrează asupra studiului comportamentului și a modificărilor acestuia, altele se concentrează asupra individului, altele se orientează mai ales către procesele inconștiente, altele către stările modificate de conștiință, etc și există și forme care îmbină mai multe teorii.

Indiferent de teoria care sta la baza unei anumite forme de psihoterapie, în cadrul procesului de formare ca și psihoterapeut, o etapa esențială este așa numita psihoterapie personală sau analiză personală. Psihoterapia personală este acea psihoterapie în care viitorul psihoterapeut este el însuși pacient. El însuși are un psihoterapeut și în cadrul acestei relații psihoterapeutice își explorează propriile dificultăți, limite, crize existențiale, suferințe sau își împartășește bucuriile, sentimentele, temerile, ura etc.

Aceasta este etapa principală și absolut necesară a formării pentru a fi psihoterapeut. Numai astfel viitorul psihoterapeut poate să înțeleagă cu adevărat, prin propria experiență vie, concretă, ce înseamnă să suferi și să fii asistat, ce înseamnă să ai încredere, ce înseamnă puterea de vindecare a sufletului și ce înseamnă să fii într-o relație în care să poată fi activată puterea de autoreglare și autovindecare a sufletului. Într-o astfel de relație viitorul pacient află ce înseamna să stai și cum se simte cineva care stă pe scaunul celui vulnerabil, ce înseamnă să ai în fața ta din această postură, o persoană empatică sau, dimpotrivă, una care te privește de sus, ce înseamnă transfer și contra-transfer și cum pot ele să fie utilizate cu folos.

În cazul psihoterapiilor de lungă durată (care mai sunt numite psihodinamice sau psihanalitice) o astfel de psihoterapie personală durează pe parcursul a câțiva ani (buni) și are ca rezultat o cunoaștere mai profundă a realităților interioare și a complexității vieții psihice, a paradoxurilor acesteia și a condiției umane.

În procesul formativ, pe lângă psihoterapia personală, viitorul psihoterapeut intra în contact și cu numeroase teorii si informații, prin lecturile obligatorii, seminariile, școlile de vară pe care le frecventează, toate acestea urmând să îi ofere și o bază teoretică pentru înțelegerea psihicului uman. Însă, această cunoaștere teoretică nu valorează prea mult dacă nu este dublată de experimentarea pe propria piele a proceselor și fenomenelor psihice descrise în cărți. Fără propria terapie personală de durată și fără o minimă experiență de viață, un psihoterapeut nu va putea să îi asiste pe cei ce i se adreseaza decât la un nivel superficial.

Pentru mai multe informații referitoare la responsabilitatea psihoterapeutului, puteți citi și articolul cu același nume din secțiunea Articole.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu