marți, 5 noiembrie 2013

Prelegerea Aspectul social al psihanalizei sustinuta de Eva Pattis Zoja la Bucuresti


Eva Pattis Zoja este analist jungian (IAAP, CIPA, OGAP), psiholog clinician, analist jungian acreditat in analiza copilului (C G Jung Institute Zurich), terapeut sandplay (ISST) si fondatoare a Asociatiei Internationale pentru Sandwork Expresiv (IAES www.sandwork.org) si se va afla la Bucuresti pe 15 si 16 noiembrie 2013 pentru lansarea cartii sale Sandwork expresiv - o abordare jungiana, vineri pe 15 noiembrie la Carturesti Verona si pentru a sustine o prelegere cu titlul Aspectul social al psihanalizei, sambata 16 noiembrie ora 18.30, la Centrul Seeds for Happiness.

Este de asemenea autoarea lucrarii Abortion: Loss and Renewal in Search for Identity (1997) si editor al lucrarii Sandplay Therapy: Treatment of Psychopathologies (2002)

Iata un citat din autoarea Eva Pattis Zoja, referitor la subiectul cartii si al prelegerii:

La sfarsitul anilor 80 am lucrat personal cu Dora Kalff (fondatoarea terapiei sandplay) și astfel am putut simți din proprie experiență eficiența terapiei sandplay, cu mine și în lucrul cu clienții mei. Dar o întrebare m-a urmărit timp de mai mulți ani: cum se face că un instrument atât de puternic rămâne limitat la lucrul privat cu clienții din tările bogate? Am putea găsi o modalitate de a oferi această terapie cât mai multor copii și tineri care au nevoie de ea? Călătorind în China, Africa, America Latină și vizitând orfelinatele și mahalalele am început să găsesc răspunsuri împreună cu colegii mei și voluntarii locali. Acum simt nu numai că este posibil, dar și că este datoria noastră să oferim din ceea ce avem” (E.P.Z.).




vineri, 5 aprilie 2013

Cele 10 principii ale Aware Parenting


Autor: Dr Aletha Solter
Copyright © 1994 Aletha Solter. 
Copyright © 2011 Anca Iordache, pentru traducerea in limba romana a articolului
Aware Parenting are la baza activitatea Dr. Aletha Solter. Pentru mai multe informatii vezi cartile Dr. Aletha Solter:Bebelusul meu intelege totCopiii nostri, frumosi si sanatosiTears and TantrumsRaising Drug-Free Kids si Attachment Play.
Nota: “Aware Parenting” se traduce in limba romana ca “Parentare constienta”; in continuare vom folosi traducerea “parinti constienti” pentru “aware parents” si vom pastra formularea in limba engleza “Aware Parenting”.
  1. “Parintii constienti” indeplinesc nevoile copiilor lor de apropiere fizica (imbratisari, dragaleli etc). Ei nu-si fac griji in privinta “rasfatarii” copiilor lor.
  2. “Parintii constienti” accepta intreaga gama de emotii si asculta fara a judeca sentimentele exprimate ale copiilor lor.
  3. “Parintii constienti” ofera copiilor stimularea adecvata varstei lor si au incredere ca acestia vor invata in ritmul si in felul propriu. Ei nu incearca sa “forteze” copiii catre un nou stadiu de dezvoltare.
  4. “Parintii constienti” sprijina copii in invatarea de noi competente si nu judeca performantele acestora, nici prin critici si nici prin laude evaluative.
  5. “Parintii constienti” petrec in fiecare zi un timp in care le acorda copiilor intreaga atentie. In acest timp “special” si “de caliate” ei observa, asculta, raspund si se alatura copiilor in jocul lor (daca sunt invitati sa faca asta), insa nu “dau indicatii” in activitatile copiilor.
  6. “Parintii constienti” isi protejeaza copii de pericole, insa nu incearca sa previna toate greselile, problemele sau conflictele copiilor lor.
  7. “Parintii constienti” isi incurajeaza copii sa fie autonomi in rezolvarea problemelor si ii ajuta numai cand este necesar. Ei nu rezolva problemele copiilor in locul lor.
  8. “Parintii constienti” stabilesc limite rezonabile, ghidand copii cu blandete catre comportamente “acceptabile” si iau in considerare nevoile tuturor pentru solutionarea conflictelor. Ei nu manipuleaza copiii prin “mituiri”, recompense, amenintari, pedepse sau in alt mod.
  9. “Parintii constienti” au grija de ei insisi si sunt onesti in privinta propriilor nevoi si sentimente. Ei nu se “sacrifica” pe ei pana la a aduna resentimente.
  10. “Parintii constienti” sa straduiesc sa constientizeze modul in care suferintele din propria copilarie interfereaza cu abilitatea lor de a fi “parinti buni” si fac eforturi pentru a evita transmiterea propriilor suferinte copiilor lor.
Preluat de pe site-ul www.parentship.ro

marți, 26 martie 2013

Aware Parenting Instructor - Instructor pentru Parinti Constienti

Am fost impresionata de workshopul Alethei Solter despre care am scris aici, si am devenit astfel interesata sa promovez acest stil de educatie constienta a copiilor si sa devin Instructor certificat pentru Parinti Constienti.

Am obtinut certificatul de Aware Parenting Instructor in martie 2013. M-am bucurat sa aflu ca si alte persoane din Romania urmeaza sa fie certificate in viitorul apropiat.

Pentru mai multe detalii si informatii despre conceptul de Aware Parenting, va invit sa cititi cartile Alethei Solter publicate in romana, dar si cele care inca nu au fost traduse. De asemenea, puteti citi pe situl Institutului multe articole interesante.

http://www.awareparenting.com/romania.htm

http://www.awareparenting.com/articles.htm

http://www.awareparenting.com/english.htm

Pentru consultatii vezi pagina de contact.

marți, 15 ianuarie 2013

Cum sa vorbesti cu copilul despre abuzurile fizice

Am constatat din experienta personala, dar mai ales din practica de psihoterapeut ca subiectul abuzurilor sexuale fata de copii este inca tabu in Romania, desi si in tara noastra, ca si peste tot in lume, aceste abuzuri au loc zi de zi.

Victimele abuzurilor sunt atat fetitele cat si baietii, iar abuzatorii sunt adesea persoane apropiate familiei sau gradinitei/scolii.

Nu vreau sa discut situatia foarte dificila a abuzului in sine, ci, ce putem sa facem ca parinti, educatori, personal medical pentru a preveni un abuz, sau pentru a-i limita efectele.

Cel mai important este sa vorbim cu copiii inca de cand sunt mici despre corp, despre zonele intime si despre diferite moduri de atingere, acele atingeri care sunt numite in engleza Good Touch si Bad Touch (atingeri potrivite si atingeri nepotrivite).

In tarile in care parintii si sistemul de educatie iau in serios realitatea abuzurilor sexuale exista o gama foarte larga de materiale care sprijina parintii in eforturile lor de a-si educa si informa copiii in legatura cu siguranta lor personala.

Mai jos sunt linkuri catre doua asemenea materiale care sper sa va fie de folos.

Sa vorbim cu copilul despre atingerile potrivite/nepotrivite

Film educativ pentru copii despre atingerile potrivite/nepotrivite


joi, 3 ianuarie 2013

Donald Kalsched

Cine este Donald Kalsched?

Donald Kalsched este psihanalist (analist jungian) si membru al Institutului C.G. Jung New York. Insa ceea ce l-a facut cunoscut in intreaga lume (psihanalitica) este cartea sa, devenita acum lectura obligatorie pentru toti psihoterapeutii care se formeaza ca analisti jungieni, The Inner World Of Trauma - Archetypal Defenses of the Personal Spirit.

Despre aceasta carte, Mario Jacoby, profesor la institutul Jung din Elvetia, si autor recunoscut, spunea ca este ”una dintre cele mai remarcabile si mai importante contributii la practica analizei jungiene (si a psihanalizei in general) din ultimii ani.”

Am ajuns sa citesc aceasta carte acum cativa ani la sugestia supervizorului meu (analist jungian si el). A fost, pentru mine personal si pentru practica mea profesionala o revelatie. Lectura cartii mi-a trezit dorinta, poate chiar nevoia de a-l intalni pe autorul ei. 

Asa incat, in aceasta toamna, aceasta dorinta s-a implinit, cand am avut onoarea si poate chiar privilegiul de a-l intalni pe Donald Kalsched (Don, cum ii spun colegii) si de a discuta cu el in mai multe ocazii, la Conferinta Jungiana Ancient Greece-Modern Psyche, din Santorini.

A fost pentru prima oara in viata mea, cand realitatea a intrecut cu mult imaginatia, caci Donald cel in carne si oase s-a dovedit a fi cu mult mai uman, mai cald, si mai deschis decat cel din imaginatia mea.

Din primele secunde ale primei noastre intalniri am simtit ca ne-am conectat si am vorbit ca si cum ne-am cunoaste dintotdeauna. Este un om foarte discret si cald, rezervat, total nepasator fata de notorietatea sa. 

De altfel, toti analistii prezenti la aceasta conferinta s-au dovedit a fi la fel de deschisi si de interesati de relatii autentice cu cei din jur, ceea ce, dupa parerea mea, este specific pentru persoanele care imbratiseaza filozofia jungiana.

Am pastrat legatura si ma bucur sa pot sa povestesc despre el, si m-as bucura si mai mult daca ar exista mai multi cititori ai cartilor sale ( a doua carte, Trauma and the Soul va aparea in aprilie) si printre specialistii din Romania. 

http://www.donaldkalsched.com/

http://www.donaldkalsched.com/pub_trauma.html

Un interviu cu Donald Kalsched