duminică, 14 septembrie 2014

Authentic Movement si cunoasterea de sine

Orice distinctie dintre minte si corp este una artificiala.. De fapt, interconexiunea dintre corp si psihic este atat de intima incat nu numai ca putem sa face inferente despre constitutia psihicului pornind de la constitutia corpului, dar putem face inferente pornind de la particularitatile psihologice catre caracteristicile corespunzatoare ale corpului (Jung, CW 6, 916)
            ***

Din moment ce psihicul si materia (corpul) sunt continute de una si aceeasi lume, si mai mult, sunt intr-un contact permanent unul cu celalalt si se intemeiaza pe factori transpersonali, nereprezentabili, nu este numai posibil ci si destul de probabil ca psihicul si materia (corpul) sunt doau aspecte diferite ale unuia si aceluiasi lucru (Jung, CW 8, 418)

Angajarea constienta a experientei traite a corpului prin miscare poate conduce la experiente vindecatoare puternice, la confruntari cu zone care cer sa fie luate in considerare cu mai multa atentie si in final integrate.

Redescoperirea inteligentei si a expresivitatii continuumului corp-suflet ca parte a psihoterapiei este importanta pentru vindecare.

Authentic Movement exploreaza miscarea dictata din interiorul corpului/psihicului ca mod de a crea o punte intre experienta inconstienta si constiinta.

AM este o forma de imaginatie activa, cu radacini in psihologia jungiana.

Tot ceea ce este viu se misca si se exprima prin miscare. Dezvoltarile din neurostiinte au validat faptul ca emotiile umane, gandurile si imaginile sunt inseparabile in fapt de viata corporala. Ceea ce este trait si ne-trait in viata erupe la nivelul corpului  sculptandu-l si dandu-i forma sau manifestandu-se ca simptom, adesea fara ca noi sa fim constienti.

In vechime oamenii dansau ca sa se exprime, ca sa se transforme si ca sa se reconecteze cu natura, cu comunitatea si cu sacrul. Cand i se ofera un spatiu sigur si permisiunea, orice corp se misca in ritmuri naturale si se dezvaluie in patternuri ale intregului. Acesta este dreptul nostru din nastere, ca oameni. 
In cultura vestica, aceasta expresivitate naturala este adesea descurajata, insa Authentic Movement poate fi o cale de a recupera expresivitatea si ”vocea” pierduta a corpului.

Authentic Movement s-a dezvoltat pornind de la tehnica imaginatiei active utilizate de Jung. Este o practica constienta a imaginatiei active implicand corpul si miscarea dezvoltata initial de Mary Starks Whitehouse, care a numit procesul ”tao al corpului” si ”miscare in profunzime”. Metoda a fost preluata si dezvoltata in continuare de Janet Adler (integrand dimensiunea spirituala) si  de Joan Chodorow (care a integrat-o in analiza jungiana).

Authentic Movement poate fi folosita ca o metoda de explorare pentru cunoasterea de sine, dar si pentru a explora simptome fizice, conflicte interioare, imagini etc. Ceea ce este unic, este ca explorarea prin Authentic Movement aduce persoanei care se misca o experienta pe care cuvintele sau alte forme de expresie nu le pot reda. De aici profunzimea si valoarea metodei.

Pentru artisti, Authentic Movement este folosita pentru expansiunea si vitalizarea procesului creativ.

In lucrul psihoterapeutic Authentic Movement ofera o legatura directa cu inconstientul (imagini arhetipale, vise, istoria personala stocata in corp, etc), dand o forma experientelor care nu pot fi accesate prin cuvinte.

Pentru tratamentul simptomelor fizice AM ofera un spatiu unde ascultarea in profunzime si miscarea impreuna cu simptomele pot conduce la insighturi si informatii despre acele simptome si ceea ce sta la originea lor, conducand catre un sens si oferind mijloace de actiune.

Este un proces care se desfasoara in grup, sub coordonarea unui terapeut experimentat, certificat si cu suficienta experienta personala cu metoda Authentic Movement. Este o metoda puternica si nu trebuie practicata superficial fara indrumarea unui profesionist. De asemenea, este important ca in grup sa existe o  atmosfera de liniste, empatie si cooperare, iar spatiul de desfasurare trebuie sa fie si el propice (sala spatioasa cu podea de lemn, fara obstacole, fara oglinzi).

In Romania a existat un grup de practica AM condus de Antonella Adorisio - Italia, intre 2013 si 2017, grup pe care l-am organizat si din care am fost onorata sa fac parte. De asemenea AM este studiata in cadrul programului de formare continua in terapie prin dans si miscare.