joi, 3 ianuarie 2013

Donald Kalsched

Cine este Donald Kalsched?

Donald Kalsched este psihanalist (analist jungian) si membru al Institutului C.G. Jung New York. Insa ceea ce l-a facut cunoscut in intreaga lume (psihanalitica) este cartea sa, devenita acum lectura obligatorie pentru toti psihoterapeutii care se formeaza ca analisti jungieni, The Inner World Of Trauma - Archetypal Defenses of the Personal Spirit.

Despre aceasta carte, Mario Jacoby, profesor la institutul Jung din Elvetia, si autor recunoscut, spunea ca este ”una dintre cele mai remarcabile si mai importante contributii la practica analizei jungiene (si a psihanalizei in general) din ultimii ani.”

Am ajuns sa citesc aceasta carte acum cativa ani la sugestia supervizorului meu (analist jungian si el). A fost, pentru mine personal si pentru practica mea profesionala o revelatie. Lectura cartii mi-a trezit dorinta, poate chiar nevoia de a-l intalni pe autorul ei. 

Asa incat, in aceasta toamna, aceasta dorinta s-a implinit, cand am avut onoarea si poate chiar privilegiul de a-l intalni pe Donald Kalsched (Don, cum ii spun colegii) si de a discuta cu el in mai multe ocazii, la Conferinta Jungiana Ancient Greece-Modern Psyche, din Santorini.

A fost pentru prima oara in viata mea, cand realitatea a intrecut cu mult imaginatia, caci Donald cel in carne si oase s-a dovedit a fi cu mult mai uman, mai cald, si mai deschis decat cel din imaginatia mea.

Din primele secunde ale primei noastre intalniri am simtit ca ne-am conectat si am vorbit ca si cum ne-am cunoaste dintotdeauna. Este un om foarte discret si cald, rezervat, total nepasator fata de notorietatea sa. 

De altfel, toti analistii prezenti la aceasta conferinta s-au dovedit a fi la fel de deschisi si de interesati de relatii autentice cu cei din jur, ceea ce, dupa parerea mea, este specific pentru persoanele care imbratiseaza filozofia jungiana.

Am pastrat legatura si ma bucur sa pot sa povestesc despre el, si m-as bucura si mai mult daca ar exista mai multi cititori ai cartilor sale ( a doua carte, Trauma and the Soul va aparea in aprilie) si printre specialistii din Romania. 

http://www.donaldkalsched.com/

http://www.donaldkalsched.com/pub_trauma.html

Un interviu cu Donald Kalsched


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu