duminică, 11 decembrie 2016

Si daca nu am avea nimic de dovedit?

Am vrut sa scriu un articol despre a fi autentic. Apoi m-am simtit inspirata sa scriu despre relatia masculin-feminin... si tot incercand mental sa gasesc o idee concreta, scurta si la obiect despre aceste teme (a fi autentic si relatia masculin-feminin) am ajuns la aceasta intrebare/concluzie:

Si daca nu am avea nimic de dovedit?

A vrea sa dovedesti ceva sau nevoia de a dovedi se leaga si de lupta pentru autenticitate si de relatia masculin-feminin. Pentru ca, in general, in lume, exista competitivitate in ambele situatii. 

Simtim o buna perioada din viata nevoia de a dovedi cine suntem, de a dovedi ca meritam, ca avem valoare. Dar atunci cand poti sa fii cu adevarat tu insuti/insati (autentic/a), nu mai simti nicio nevoie de a dovedi ceva.

La fel, dinamica dintre masculin si feminin in interior (in psihic), dar si in exterior (in lume) are mult de-a face cu nevoia de a dovedi (ce, cum, cand si de catre cine sunt subiecte prea vaste - le voi relua intr-o postare separata). Cand masculinul si femininul (din interior) sunt intr-o relatie de colaborare si nu de competitie, atunci nevoia de a dovedi dispare si pacea interioara ii ia locul, temporar.

Nu exista o explicatie universal valabila pentru nevoia de a dovedi. S-au scris volume intregi si s-au dezvoltat teorii si scoli diverse de psihologie si psihanaliza pornind de nevoia de a raspunde la aceasta intrebare. Fiecare dintre noi putem sa ne gasim propriile raspunsuri, dar trebuie intai sa vrem sa ne punem intrebarea si sa fim onesti atunci cand (ne) raspundem.
Ma gandesc ca sunt multe persoane care ar spune ca nu au nimic de dovedit. Atunci, conform principiului ”ce e in interior e si in exterior” lumea ar trebui sa fie un loc mai pasnic, cu mai putine tensiuni si conflicte. Dar daca ne uitam in jur, nu mai departe de sicanarile din trafic, sedintele asociatiilor de proprietari, sedintele in echipa de la locul de munca sau chiar sedintele cu parintii de la scoala, vom vedea ca... nevoia de a demonstra ceva (nu e intotdeauna clar ce) iese in evidenta.

Revin cu intrebarea: cum ar arata viata voastra daca nu ati avea nimic de dovedit? Cum ar arata lumea daca majoritatea oamenilor nu ar avea nimic de dovedit?


sursa foto Lassendesignen fotolia2 comentarii:

 1. A dovedi? In sensul eroic, al muncilor lui Hercule? Relatia dintre masculin si feminin in colaborare, ca si Philemon si Baucis? Dar Philemon si Baucis sunt batrani (drept urmare nici nu au nimic de dovedit)... Tineri (si pe deasupra si divini) sunt Afrodita si Ares, dar Ares nu pare pasnic si relatia lor e ilegitima, Afrodita e sotia lui Hephaistos. Hephaistos are si el ceva de dovedit, mereu o noua inventie: un algoritm inteligent, o masina electrica cu un motor mai puternic, o arma mai eficienta.
  Hephaistos are de dovedit pentru ca este schilod, Hera l-a aruncat din Olimp pentru ca era urat, incapabil dar totusi capabil (Adler) si respins tine cuplul Afrodita-Ares prizonier intr-o plasa de fier. Hera ii este potrivnica si lui Hercule, doar ea trimite serpii sa-l ucida. Hera fiind zeita familiei, si doar contextele in care avem de dovedit sunt mai mereu un spatiu familial: familia proprie, gradinita, scoala, serviciul... Nici Zeus nu are o viata usoara cu Hera, iar atunci cand ne dovedim ca putem avea strafulgerari de intuitie suntem in taramul lui.
  Ne raman Afrodita si Ares. Afrodita a luat nastere cand Cronos i-a taiat organele genitale lui Uranus, si din sangele care a picurat in mare s-a format o spuma din care s-a nascut Afrodita (respectivele organe s-au pierdut si personaje precum Osiris sau Attis inca nu le-au regasit, dar e posibil sa fi reaparut in subteran in visul lui Jung de la 3-4 ani). Uranus probabil ca era o experienta foarte inspaimantatoare, ca imensitatea spatiului, dar odata neutralizat a aparut contemplarea frumosului, fara incordare (doar Afrodita e molusca de pe malul marii). Saturn in Latina vine de la "sati", campuri semanate - o alta forma de liniste interioara, contemplarea lentorii cu care creste recolta (stare de spirit total opusa grabei din trafic). Iar Saturn este Senex, cel batran, si asa ne intoarcem la Philemon si Baucis, la doi copaci imbratisati si poezia haiku (si poate si la sensul depresiei care vrea sa mai incetinim, si succesul lui Eckhart Tolle). Ar fi un ciclu complet, si asta parca e prea simplu, prea cu Ouroborus si Jung si cumva prea sentimental. Si nu stiu daca Estul este un exemplu foarte bun de urmat pentru relatia dintre masculin si feminin daca ar fi sa ne luam dupa filmele de animatie produse sau mitul lui Amaterasu si Susano-Wo (in schimb Torikaebaya Monogatari ar putea fi un contra-exemplu foarte bun).
  Pe Ares nici nu ne-am gandi sa-l includem intr-o discutie despre linistea interioara si exterioara, dar totusi face parte din relatia masculin-feminin in contextul tineretii. Poate daca apelam la Homer putem intrezari o solutie in Imnul catre Ares:

  Hear me,
  helper of mankind,
  dispenser of youth's sweet courage,
  beam down from up there
  your gentle light
  on our lives,
  and your martial power,
  so that I can shake off
  cruel cowardice
  from my head,
  and diminish that deceptive rush
  of my spirit, and restrain
  that shrill voice in my heart
  that provokes me
  to enter the chilling din of battle.
  You, happy god,
  give me courage,
  let me linger
  in the safe laws of peace
  and thus escape
  from battles with enemies
  and the fate of a violent death.

  Poate ca nu conflictele in sine provoaca neplaceri ci "lasitatea cruda" este cea care apare sub forma de stres si anxietate si ii raneste pe ceilalti. Poate ca alternativa la "a avea ceva de dovedit" nu este "a nu avea ceva de dovedit" ci a avea un "curaj dulce" o "lumina blanda" si "putere martiala".

  RăspundețiȘtergere