sâmbătă, 9 iunie 2012

Cum ne poate ajuta o nevroză?!

Poate părea paradoxal sau chiar complet nerezonabil pentru cineva că o nevroză poate fi de ajutor. Însa, pentru psihologii preocupați de studiul în profunzime al sufletului (depth psychology) acesta este un fapt prea bine-cunoscut.

Cum este posibil? Cum să te ajute o nevroză când tocmai această stare nesuferită te face nefericit, veșnic nemulțumit, plictisit de moarte, acrit?! Păi tocmai astfel: starea nevrotică te face să te simți atât de mizerabil încât ești obligat să iei măsuri. Sau altfel spus, sufletul neglijat iți trimite acest semnal, acest simptom, acest strigăt de nemulțumire pentru a te face atent ca te abați de la calea ta, de la ceea ce ești cu adevărat. Sau, și mai simplu, iți spune că nu iți trăiești viața pentru care ai fost născut.

Sunt multe sisteme filozofice și religioase, unele vechi de mii de ani, care susțin că fiecare om se naște cu o vocație, un destin anume, o misiune, un mod unic, irepetabil de a fi in lume. James Hillman a numit acest dat unic, daimon, preluînd termenul de la Platon. Altii i-au spus matriță, soartă, vocație, etc. Oricum i-am spune, acel ceva unic ce ne reprezintă amprenta sau esența personală, în cazul în care este nerecunoscut și neonorat în viață, ne face să devenim nevrotici, nefericiți.

Persoana nefericită, nemulțumită de viața sa poate să simtă că e cazul să facă o schimbare și să se adeseze unui psiholog. Și este adevarat că de multe ori, o psihoterapie începuta din cauza unei stari nevrotice poate să ajute persoana să se descopere, să afle cine este si de ce are nevoie și să își trăiască viața în acord cu propria identitate, cu propriul daimon (ca sa folosesc si eu termenul imprumutat de Hillman de la Platon). Dar, a-ți descoperi vocatța, sau destinul sau identitatea nu înseamna obligatoriu ca vei avea o viață ca în povești...
A ști cine ești, a-ți urma drumul personal te poate face să te simți împlinit, poți simți ca ceea ce ți se întâmplă are sens, iar a fi în acord propria lume interioară, a fi pe drumul cel bun iți poate cu siguranță oferi sentimentul unei vieți trăite cu sens. Iar o viață traită cu sens este cu siguranță ceea ce caută cei mai mulți dintre noi.

Psihoterapia de orientare jungiană (dezvoltată din teoria lui Carl Gustav Jung) este una dintre căile prin care putem ajunge sa ne traim viata cu sens.

Pentru mai multe detalii recomand cartea Soul s Code a lui James Hillman

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu