miercuri, 20 iunie 2012

Formarea pentru a deveni psihoterapeut

Ce este sau cine este un psihoterapeut? Ce îl califică pe un om să îi poată asista pe alții pe calea către îngrijirea și respectul pentru psihic (suflet)?

În acord cu legislația internațională, psihoterapeutul este un absolvent de studii superioare (științe umane, medicină, etc) cu competențe în psihopatologie (tulburările sufletești cum s-ar spune) și care urmează un program de formare al unei școli de psihoterapie acreditate în țara în care dorește să profeseze.

Pâna acum totul este clar, pentru a fi psihoterapeut trebuie sa ai studii superioare în psihologie sau într-o disciplină cât mai apropiată de psihologie.

Ce înseamnă un program formativ în cadrul unei școli de psihoterapie acreditate?

Există multe forme sau tipuri de psihoterapie, clasificate în funcție de teoria care le stă la bază. Unele se concentrează asupra studiului comportamentului și a modificărilor acestuia, altele se concentrează asupra individului, altele se orientează mai ales către procesele inconștiente, altele către stările modificate de conștiință, etc și există și forme care îmbină mai multe teorii.

Indiferent de teoria care sta la baza unei anumite forme de psihoterapie, în cadrul procesului de formare ca și psihoterapeut, o etapa esențială este așa numita psihoterapie personală sau analiză personală. Psihoterapia personală este acea psihoterapie în care viitorul psihoterapeut este el însuși pacient. El însuși are un psihoterapeut și în cadrul acestei relații psihoterapeutice își explorează propriile dificultăți, limite, crize existențiale, suferințe sau își împartășește bucuriile, sentimentele, temerile, ura etc.

Aceasta este etapa principală și absolut necesară a formării pentru a fi psihoterapeut. Numai astfel viitorul psihoterapeut poate să înțeleagă cu adevărat, prin propria experiență vie, concretă, ce înseamnă să suferi și să fii asistat, ce înseamnă să ai încredere, ce înseamnă puterea de vindecare a sufletului și ce înseamnă să fii într-o relație în care să poată fi activată puterea de autoreglare și autovindecare a sufletului. Într-o astfel de relație viitorul pacient află ce înseamna să stai și cum se simte cineva care stă pe scaunul celui vulnerabil, ce înseamnă să ai în fața ta din această postură, o persoană empatică sau, dimpotrivă, una care te privește de sus, ce înseamnă transfer și contra-transfer și cum pot ele să fie utilizate cu folos.

În cazul psihoterapiilor de lungă durată (care mai sunt numite psihodinamice sau psihanalitice) o astfel de psihoterapie personală durează pe parcursul a câțiva ani (buni) și are ca rezultat o cunoaștere mai profundă a realităților interioare și a complexității vieții psihice, a paradoxurilor acesteia și a condiției umane.

În procesul formativ, pe lângă psihoterapia personală, viitorul psihoterapeut intra în contact și cu numeroase teorii si informații, prin lecturile obligatorii, seminariile, școlile de vară pe care le frecventează, toate acestea urmând să îi ofere și o bază teoretică pentru înțelegerea psihicului uman. Însă, această cunoaștere teoretică nu valorează prea mult dacă nu este dublată de experimentarea pe propria piele a proceselor și fenomenelor psihice descrise în cărți. Fără propria terapie personală de durată și fără o minimă experiență de viață, un psihoterapeut nu va putea să îi asiste pe cei ce i se adreseaza decât la un nivel superficial.

Pentru mai multe informații referitoare la responsabilitatea psihoterapeutului, puteți citi și articolul cu același nume din secțiunea Articole.

8 comentarii:

 1. Ce sanse are o persoana care nu are studii superioare în psihologie sau într-o disciplină cât mai apropiată de psihologie(ci in IT:-)) sa devina psihoterapeut?

  RăspundețiȘtergere
 2. Sanse mari :). Este nevoie de o formare in psihoterapie oferita de o scoala acreditata de Colegiul Psihologilor (formarea presupuand si propria terapie personala cu un psihoterapeut acreditat) si de niste examene la cateva materii (printre care psihopatologie). Mai multe detalii puteti obtine de la Colegiul Psihologilor, Comisia de Psihologie Clinica si Psihoterapie.

  RăspundețiȘtergere
 3. Buna ziua! Sunt in clasa a 12-a si doresc sa ajung un psihoterapeut, ma tot interesez de drumul pe care trebuie sa il parcurg si treptele prin care trebuie sa trec, dar am o mare nelamurire. Pentru a fi acceptat ca psiholog cu libera practica, psihoterapeut trebuie sa fii licentiat in stiinte umane sau medicina, insa partea ulterioara nu imi este clara. Trebuie neaparat un master, un doctorat? Este sufiecient un curs de formare? Sau este necesar si un curs si un master? Va rog daca puteti sa ma lamuriti, nu stiu unde as putea gasi aceasta informatie!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pentru a fi acreditata a psihoterapeut trebuie sa urmati un program de formare in psihoterapie, care de regula sunt oferite prin intermediul unor asociatii profesionale, program care sa fie acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania. Pentru anumite acreditari pentru dreptul de libera practica de psiholog este necesar si un master. Pentru a putea primi drept de practica de psihoterapeut, in cazul in care urmati o facultate diferita de psihologie, sunt necesare niste examene in plus la anumite materii (psihodiagnosti, psihopatologie, psihologie clinica, daca imi amintesc exact). Mai multe detalii puteti primi de la Colegiul Psihologilor.

   Ștergere
 4. Bună! Sunt în clasa a 9-a la profil uman (mai exact științe sociale) și vreau sa știu care sunt pașii exacți pe care ar trebui să-i urmez pentru a avea această meserie. Mi se pare fascinant să fii psiholog și chiar aș dori să aflu ce trebuie să urmez pentru a deveni unul.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Facultatea de psihologie este o optiune (dar si alte specializari pot fi compatibile, cu conditia sa urmezi cursuri de psihopatologie si inca niste cursuri la facultatea de psihologie (nu le stiu pe dinafara) si sa dai examene la acestea. Apoi urmeaza formarea propriu zisa in psihoterapie pe care o poti face intr-o asociatie cu drept de formare in psihoterapie. Sunt multe forme de psihoterapie, asa ca ramane sa gasesti orientarea care ti se potriveste cel mai bine. Ai timp! Succes

   Ștergere
 5. Buna ziua! Sunt studenta anul I la psohologie. As vrea sa incep cursurile de formare de baza(2ani) in psihoterapie acum in toamna,in anul 2de facultate sa le termin o data cu facultatea. Credeti ca se poate? Din ce am citit scrie ca trebuie sa fi absolvent,sa ai licenta luata in psihologie.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din pacate nu stiu care sunt regulamentele fiecarei asociatii de formare in parte. Cunosc persoane care sunt in formare si sunt inca la facultate. Regulamentele tocmai s-au modificat inclusiv la Colegiul Psihologilor. Ceea ce va pot spune sigur este ca pentru orice tip de formare in psihoterapie, aveti nevoie de un proces personal de psihoterapie, pe care il puteti incepe oricand. Mult succes!

   Ștergere